Finn riktig informasjon om dyret ditt

Artsnavn

Kjært barn har mange navn, og dette gjelder også for skilpadder. Dessverre er det slik at mange arter har svært like navn på ulike språk, noe som kan føre til at du i verste fall finner informasjon om feil skilpadde på nettet.  Skilpadder.net svarer kanskje ikke på alle dine spørsmål, og du ønsker å søke videre på dettet. Da gjelder det å gjøre dette på riktig måte, og en god start er ved å bruke riktig navn på skilpadden din.

Vi skiller mellom populærnavn og vitenskapelige navn.

Populærnavn
Dette er navn som er ulike basert på språk, dialekter, folkemunne og misforståelser. Disse endrer seg også ofte over tid. Skal du søke informasjon som skilpadden din, bør du unngå å bruke noen av disse.

Vitenskapelige navn
Vitenskapelige navn påvirkes ikke av faktorer som språk, og de endres ikke med mindre det er gjort oppdagelser på arten som krever at dette er nødvendig.

Artsnavnet er todelt, og inneholder slektsnavn og et såkalt «epitet». Epitet er det som skiller arten fra resten av slekten, og kan ikke stå alene.

For vannskilpadden Kinesisk Trekjøl, skrives det vitenskapelige artsnavnet slik:
Mauremys reevesii.


Både slektsnavn og epitet står i kursiv. Slektsnavn har stor forbokstav, mens epitet har liten. Ved å bruke dette vitenskapelige navnet, vil du være sikret at det du finner omhandler riktig dyr. Alle faktaark om skilpadder.net inneholder både populærnavn og vitenskapelig navn. Skal du søke videre, bruker du det vitenskapelige.

Kildekritikk

Ikke alt som står på nettet stemmer, og dette er et stort problem også hos infomasjonssider om herptiler.
Jeg har valgt ut to prinsipper for kildekritikk du bør tenke på når du søker informasjon om skilpadder.

-  Alder: Hvor lenge er det siden faktaarket ble skrevet? Forskning og utprøving gjør at kunnskapen rundt herptiler stadig oppdateres. For å sikre riktig og oppdatert informasjon, er det viktig at man ikke leser en ti år gammel artikkel.

- Uavhengighet:  Hvem har skrevet artikkelen? Hva er formålet? Artikkelen kan ha vært skrevet for å villede, for å spre feilaktig informasjon og kanskje for å fremme egne uetiske hensikter. Er en artikkel skrevet av en erfaren skilpaddeeier mer troverdig enn en artikkel skrevet av en dyrevernsaktivist?

Share Button

Om Martin Furland

Grunnlegger av skilpadder.net Tar grunnskolelærerutdanning ved Høgskolen i Bergen, og er styremedlem i Norsk Herpetologisk Forening.
Dette innlegget ble publisert i Fakta. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>