Kinesisk Trekjøl – Mauremys reevesii

En ung Mauremys reevesii

En ung Mauremys reevesii

Artsbestemmelse
Kinesisk trekjøl er lett å kjenne igjen på grunn av de tre markante «kjølene» den har på skallet. Fargen på skallet varierer fra en lys brun farge, til en mørkere sort. Gjerne med lysere eller mørkere flekker og variasjoner. Hudfargen kan variere fra mørk olivengrønn til en sort eller grå farge. I ung alder har skilpadden gule prikker på kropp og bein, samt gule striper på hodet. Disse har en tendens til å forsvinne med alderen på mørkere individer.

Akvarium og landområde
Kinesisk trekjøl bør omtales som en semiakvatisk skilpadde. I naturen tilbringer den som voksent individ mye tid på land, men er imidlertid aldri på lang avstand fra vann. Unge individer tilbringer den største delen av tiden i vann. Disse er kun å finne på land i korte perioder for å sole seg, og på den måten innta UVb.
I fangenskap bør vi etterstrebe å etterligne det naturlige habitatet til skilpadden mest mulig. Derfor bør Kinesisk Trekjøl så snart den blir et voksent individ, få tilgang til en landplass med mulighet for å bevege seg mer enn det for eksempel en rødøret terrapin vil ha behov for. Unge individer har ikke dette behovet, eller ønsket, så landplassen trenger ikke være større enn at skilpadden kan komme seg på land, og klare å bli helt tørr.
Dersom plassbegrenser fører til at en større landplass ikke er praktisk mulig, er ikke dette noe problem. Fangenskapsfødte Trekjølskilpadder har vist seg å være utrolig tilpassingsdyktig, og kan leve et like godt liv med en mindre landplass. Landplassen kan lages på flere måter, og bare fantasien setter grenser her. Likevel bør det vurderes å gi skilpadden tilgang til en sandgrop, slik at den får muligheten til å legge eventuelle egg. Egg kan komme selv uten befrukning, og dersom skilpadden ikke klarer å legge eggene, kan det føre til alvorlig sykdom.
Det viktigste er at den har god plass å boltre seg på i vann, og 100 liter minimum per individ er et greit akvariemål. Per ekstra voksne individ, bør det legges til ca. 80 l.
Unge individer bør ikke ha høyere vannstand enn at den kan stå på bakbeina i bunn, og samtidig kunne stikke hodet over vann. Dette kan gjøres ved at vannstanden holdes lav over hele akvariet, eller at røtter, stein og planter brukes til å bygge opp en varierende vanndybde.

Når skilpadden når en størrelse på ca. 6-7 cm, kan vannstanden økes betraktelig. Den er nå langt mer svømmedyktig, og har ikke det samme behovet for en grunn vannstand. Den vil nok likevel sette pris på en rot og en stein her og der, som gjør at den kan stikke hodet over vann og samtidig ha trygt fotfeste.

Kosthold
Også på kostholdsfronten er det viktig å forsøke å etterligne naturen. I sitt naturlige landskap har den en fantastisk evne til å tilegne seg nødvendige næringsmidler.
Unge individer: Som unge individer, er trekjølen nesten 100 % carnivore. Dette vil si at den foretrekker kjøtt. Dette betyr ikke at du skal mate skilpadden din med storfe og gris, leverpostei og rødvinspølse. Riktig kost består av innsekter, reker og fisk. Zophobaslarver og sirisser er innsekter som skilpadden vil sette pris på. Mager fisk som hyse, rødspette, sei, sik, steinbitt, tunfisk og torsk er gode alternativer, sammen med ferske eller frosne reker. Reke på saltlake skal aldri brukes. All mat skal tilsettes kalk og vitaminpulver. Vi anbefaler Zoo Med Reptivite med D3, da denne inneholder alle vesentlige vitaminer, som for eksempel Vitamin E. Les mer om denne her: http://zoomed.com/db/products/EntryDetail.php?EntryID=3&DatabaseID=2&SearchID=5
Man kan godt tilby grønt til unge individer også.
Voksne individer: Voksne trekjølskilpadder spiser en større andel grøntfôr, men skal fortsatt tilbys mager fisk, reker og/eller innsekter. Grøntfôr fra hagen og nærliggende vegetasjon kan med fordel benyttes. Løvetann, sneglebelg, ryllik prestekrage og trekløver er gode alternativer til kost. Trekløveren har et stort kalkinnhold, og bør derfor kun gis i moderate mengder, og når skilpadden lider av kalkmangel.
Voksne individer skal også få kalk og vitamintilsetning, men i motstening til yngre individer, holder det å drysse maten to tre ganger i uken. Dersom den fôres med fersk fisk, er ikke vitamintilsetning vesentlig, da fersk fisk inneholder de fleste nødvendige vitaminer. Benyttes frossen fisk, er enkelte vitaminer, som vitamin E borte, noe som gjør vitamintilsetning nødvendig.

Belysning og temperatur
Som hos de fleste andre skilpaddearter, er belysningen vesentlig for et forsvarlig dyrehold.
For at Vitamin D3 syntesen skal fungere optimalt, noe som er nødvendig for opptaket av calcium, har skilpadden behov for en lyskilde med UVb-lys. Denne skal ideelt sett være en spot, og skal henge over landplassen. Det er også nødvendig med en varmelampe på landplassen, for at skilpadden skal ha tilstrekkelig temperatur. Riktig temperatur på landplassen er 27-30 grader celsius. En god pære som både gir varme og UVB er Solarglo fra Exo terra: http://www.bristols.no/products/solarglo-exo-terra-uvauvb. Denne utgir gode UVb stråler på opp til 30 cm avstand, og kan derfor lett flyttes litt på for å regulere varmen. Temperaturen i vannet kan holdes på mellom 20 og 23 grader celsius.

Renhold
Renhold i akvariet er utrolig viktig, både for å unngå lukt, samtidig som det ivaretar skilpaddens helse. Et rent akvarie er effektivt for å forebygge vanlige sykdommer hos skilpadder, som blant annet skallråte.
Først og fremst bør man ha en kraftig utvendig filterpumpe. Denne kan med fordel være beregnet på akvarier av dobbel størrelse, enn det du faktisk bruker den på. Selv om Kinesisk Trekjøl ikke er av den mest rotete arten, vil alltid en god utvendig pumpe gjøre vaskejobben lettere.
Hos unge individer er vannstanden ofte så lav at en utvendig pumpe ikke når ned i akvariet og får gitt en tilstrekkelig filtrering. Da er hyppigere filtrering, eller innvendige pumper greie alternativer. Å bruke en hevert fra en dyrebutikk til å fjerne avføring og matrester fra grusen eller sanden i bunn, er en enkel måte å holde god hygiene i akvariet.
Landplassen er langt lettere å holde ren. Fjern avføring med en gang den kommer, så er det meste her gjort. Dersom sand benyttes på landplassen, bør denne vaskes med jevne mellomrom.

Kjønnsbestemmelse
Å kjønnsbestemme en Kinesisk trekjøl er som med andre semiakvatiske skilpadder, ganske vanskelig når de er nyklekkede. I fangenskap blir veldig ofte store deler av kullet med egg det samme kjønn, da kjønnet avgjøres av temperaturen under inkuberingen. Egg som blir inkubert under en lavere temperatur (24-26 grader), blir oftere hanner, enn egg som har høyere temperatur (30 – 32 grader). Disse blir oftere hunner. Dette er riktig nok ikke skrever i stein, og det er ofte variasjoner.
Når skilpadden blir noe større (ca. 60 mm), blir kjønnet lettere å avgjøre. Lettest er det om du sammenligner skilpadden med andre artsfrender som er like gamle.

Om du ser på undersiden av skallet, på haleenden, kan du se at skallet har en enten V-formet eller U-formet hake i skallet, slik bildene under illustrerer. Hannen har også vanligvis en tykkere halerot.

Hannen har en V-formet hake i skallet ved halen.

Hunnen har en U-formet hake i skallet ved halen.

Share Button

Om Martin Furland

Grunnlegger av skilpadder.net Tar grunnskolelærerutdanning ved Høgskolen i Bergen, og er styremedlem i Norsk Herpetologisk Forening.
Dette innlegget ble publisert i Skilpadder. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>